image image image image
"Брачният пакт" на Мишел Ричмънд Дата на издаване: 26-04-2018 Превод:от английски: Елена Павлова Страници:440 Подвързия:Мека Размери:140/215 мм Тегло:0.59 кг.
Издателство „Слънце“ представя "РЕЦЕПТИ ЗА ЛЮБОВ И УБИЙСТВО" Преводач Правда Митева ISBN: 978-954-742-238-4 Обем: 432 стр. Корица: мека Формат: 13 х 20 см Цена: 16,99 лв.
Tайната рецепта за по-добър живот включва смелост, страст и щипка магия стр. 336 цена 15,95лв. ISBN 978-954-26-1788-4 На книжния пазар от 22 май  
„Никой не знае часа“ – роман за пътя към себе си Книгата на австрийския писател Рене Фройнд е завладяваща история за едно необичайно пътуване Дата на излизане: 12 юни 2018 г. Преводач: Жанина Драгостинова Художник: Биляна Славкова ISBN: 978-619-164-273-1 Обем: 240с. Корица: мека Формат: 14х 21см Цена: 15 лв.

Спечели с нас!

image
*
image

TAG: Властелинът на книгите

Напоследък съм олицетворение на ленивеца от Зоотрополис що се отнася до четене на книги, съответно и с ревютата положението е същото. В този момент съм много, ама много благодарна на Любомира от "Books & stuff" за тага, защото явно се нуждая от компенсация, а също и от побутване, за да седна и да напиша нещо.

Тагът "Властелинът на книгите", както разбрах, е  стартиран у нас от Алекс и Райс от "Четат ли двама". 

А сега нека се вживея като един истински Властелин на книгите и да ви представя моите избрани предложения в 7-те категории:

1. Книга която би накарал всеки да прочете

Харесвам всичко, което съм чела от Карл Сейгън, той е гениален, макар понякога стилът му да не е никак лесно смилаем, но безспорно провокира и те кара да се замислиш за много неща. Когато прочетох заглавието на първата категория, изобщо не се замислих коя книга да посоча, а именно:

 

"Бледа синя точица" не е от тези наивистични книги, в които нещата се крият между редовете. Изпълнена с критика, директна, дори сурова картина на идеалите и бляновете на човечеството. В своята книга Карл Сейгън казва, че мястото ни е на Земята, да не ламтим за необятната шир на Космоса. Е, аз съм склонна да се съглася с него, или поне наполовина...

Няма как да не препоръчам "Крадецът на книги", "Моята прекрасна книжарничка" и изобщо книги, в които присъстват думите "книга", "книжарница", "библиотека" и "чета", но това май се подразбира по default. 

 

Хубаво е, в един или друг етап от живота си, да прочете "История Славянобългарска", "Железният светилник", "Под игото", "Бай Ганьо", "Българи от старо време" и т.н. велики произведения.

 

2. Част от направата на книгата, която ти не харесваш и би променил/премахнал

 

Вярвам, че на всеки читател му се къса сърцето, когато види прегъната или смачкана книга. Колкото и да си пазим книгите като очите, все пак е неизбежно да не се случват злополуки понякога. Мисля си, че ще е хубаво ако всяка книга притежава една дебела корица (по-красиво и здраво, увеличението на теглото ще го преживеем),  и една, която да играе ролята на подвързия или т.н. дреха за книга. 

 

 

Също така, би било проява на мил жест от страна на издателствата, ако към всяка книга имаше плакат с изображението от корицата. За книгоразделите няма да говаря, защото мога и с тях, и без тях. Разбира се, хубаво е, че издателствата (не всички за съжаление) се сещат да пускат книгите си в комплект с оригинален книгоразделител, но, моля ви, нека поне да е от по-здрав материал. В крайна сметка, наскоро си направих подарък от 5 метални книгоразделителя, които всъщност са по-скоро красиви, отколкото удобни за употреба, но са си лично мой избор, така че да не мрънкам... :D

 

 

3. Автор който би искал да пише всички книги

Имам безброй любими автори, но не бих могла да посоча ни един, на когото всяка една книга да е уникална и незабравима. Всеки автор има и добри и не чак толкова добри книги, затова и смятам, че не е редно да се спра на един автор, достоен да сложи името си на всяка една книга.

Иска ми се Маркъс Зюсак да бе написал всяка своя книга в стила на "Крадецът на книги" или "Космос" от Карл Сейгън да ми беше харесала също толкова, колкото "Контакт", но уви. Освен това съм забелязала, че любимците ми доста често се менят. В момента съм на вълна Сара Дж. Маас и Рене Ахдие, но пак не бих си позволила да ги посоча, защото тепърва предстои да прочета всичките им книги, та не знам как ще се развият нещата. 

4. Книга, която бихте занесли в „книжното мазе“, за да освободите място за нова на рафта.

Чувствам се късметлийка, че никога не се излъгах да си купя книгите от поредицата "Здрач", Дневниците на вампира", "50 нюанса", "Кросфайър" и т.н.. За жалост, обаче, се сещам за други книги, които събирът прах в "мазето" на забравата. Като примери давам "Този мъж" от Джоди Елън Малпас, която най-общо е друга версия на "50 нюанса сиво", която тънеше в срам и позор на дъното на един кашон в продължение на месеци. Мисля, че на подобни книги трябва да има надпис "Не пипай! Опасно за живота!".

5. Художник, който да илюстрира всички корици.

Вярно е, че корицата е първото нещо, което прави впечатление и дори ми се е случвало да купувам книга само защото съм си "паднала" по корицата, но като цяло от скоро обръщам внимание на това кой всъщност е художник и илюстратор на дадена книга. Нека посоча тези, чийто талант ми се наби в очите през последната 1 година: Живко Петов, който за първи път забелязах с кориците на "Кутия за птици" и "Бъдеще", напоследък прави и доста красиви корици за книгите на Ю Несбю,  Стоян Атанасов ("Стъкленият похлупак", "Аз още броя дните", "Гневът и зората", "Роклята", "Самодива", "Прикачен", "Белият хотел"),Дамян Дамянов ("Моята прекрасна книжарничка", "Войната на Таралежите", "Баба праща поздрави и се извинява", "Делтата на Венера", "Хиляда и една нощ" нов прочит) и Златина Зарева, чието дело е корицата на "Ясновидците", а също и на поредицата от Кристин Кашор - "Даровита". Винаги съм харесвала повече българските корици, така че не мога да посоча ни един чуждестранен художник.

6. Лице на литературен герой, което би сложил на парите

Без да се замислям, казвам Рисанд, който си харесах още в "Двор от рози и бодли", но в продължението - "Двор от мъгла и ярост", направо размазва! Ох, моят тъмен, мрачен, тайнствен и сексапилен принц!

 

 7. Книга на 2016 година от прочетените до момента.

Нужно ли е да се аргументирам? И не - не можах да избера само една, просто защото и трите книги за мен са НОМЕР ЕДНО! 

 Винаги ме тресе "Синдромът на втората книга", но при "Двор от мъгла и ярост" се случи едно изключение. Прекрасно изключение бих казала, направо съм влюбена в книгата, е, добре де, влюбена съм в Рисанд. За "Гневът и зората" мога да кажа, че действаше химия, беше повече от ясно, че ще ми хареса, понеже е нещо като по-яката и гореща версия на "Хиляда и една нощ", към която съм пристрастна. "Ангелско нашествие" пък е първата книга, която ме накара да погледна на ангелите с други очи и да повярвам, че могат да бъдат и не чак толкова скучни.

Тагвам Иванка Ангелова от IvShadow, Irein от Книгите и каня всеки, който желае да направи таг-а :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You have no rights to post comments

Вход / Изход

Кой е тук?

В момента има 50  гости и няма потребители и в сайта

Търсене

Полезни страници

 

Книги от български автори

image image image image image image image image image image image image image image image

Свържете се с нас

Реклама долу

© Copyright 2015, All Rights Reserved