НОВО от Слънце – Черния гущер от Едогава Рампо

Излиза от печат на16 февруари 2018

Преводач Дора Барова

РедакторБратислав Иванов

Художник:Тина Кабакчиева

ISBN: 978-954-742-249-0

Обем: 256 стр.

Корица: мека

Формат: 13 х 20 см

Цена: 14,00 лв.

 

 

АНОТАЦИЯ

„Черния гущер“ е разказ за съперничеството между частния детектив АкечиКогоро и кралицата на престъпния свят г-жа Мидорикава, известна в подземните средис прозвището Черния гущер. Този прякортя получава заради склонността си датанцува гола пред почитателите си. По време на танца се създава впечатление, четатуираният върху лявата ѝ ръка черен гущер започва да се гърчи и извива.Надарена с остър ум, харизматичност и сексапил, Черния гущер имабезпрекословен авторитет сред бандитите около себе си, които в нейно присъствие седържат като провинили се ученици.

Интригата между Черния гущер и Акечи Когоро се заплита, когато тя пристъпва къмизпълнение на плана си да открадне безценния диамант Звездата на Египет,собственост на бижутера Ивасе Шобей. Тъй като единствено Ивасе Шобей знае къдесе съхранява този диамант, Черния гущер решава да отвлече дъщеря му Санае и да яразмени срещу диаманта.

Мечтата на Черния гущер е да се изправи срещу най-известния частен детективАкечи Когоро и да го победи. Ето защо тя известява с писмо Ивасе Шобей занамерението си. Очакванията ѝ са, че той ще наеме АкечиКогоро за охрана на Санае. Така и става. Двамата противници се впускат в тежка и продължителна битка.

Майстор на криминалния разказ, Едогава Рампо държи в напрежение читателя отпървата до последната страница. Известният ни от разказите на Едгар По и КонанДойл мотив за заключената стая, в която е извършено престъпление, майсторското дегизиранеи появата на множество двойници създават интрига, чието разплитане епредизвикателство за всеки любител на криминалната литература.

 

ЗА АВТОРА

Едогава Рампо е литературен псевдоним на японския писател Хирай Таро (1894–1965). Йероглифите, с които се записва Едогава Рампо,са подбрани така, че тяхното звученеда e близко до японското произношение на Едгар Алън По/Edgar Allan Poe, което на японски звучи като Edogaa Aran Poo.

Едгар По и Конан Дойл оказват силно влияние върху творчеството на ЕдогаваРампо, който заслужено се смята за създател на японския криминален роман. В много от неговите книги се появява детективът Акечи Когоро, образът на който наподобява Огюст Дюпен – герой от ранните криминални разкази на Едгар По. С Акечи Когоро ще се срещнем и в „Черния гущер“.

Романът „Черния гущер“ е отпечатан най-напред в дванайсетте броя за 1934 г. на ежемесечното списание „Хиноде“ (бълг. Изгрев). През 1968 г. е филмиран от Фукасаку Кинджи. В работата над сценария участва известният писател Мишима Юкио (1925–1970), който изпълнява и една от епизодичните роли във филма. На английски език романът е преведен през 2006 г.

You have no rights to post comments

Свържете се с нас

Реклама долу

© Copyright 2015, All Rights Reserved