„Апостроф“ издава биографията на най-дръзката владетелка на Англия

 

 


Дата на излизане: 16 април 2018 г.
Превод от английски: Невена Розева
Оформление на корицата: Биляна Славкова ISBN:978-954-2962-58-8
Обем: 248 с.
Корица: мека
Формат: 13 х 20 см
Цена: 9,99 лв.

 

Анотация 

Историята на последната владетелка от династията на Тюдорите

 

Сигурно по нашата земя не се е движил никога по-чисто бароков образ от тоя на най-страшната личност в Елизабетината епоха – образът на самата Елизабет. Всяка частица от нейната личност, като се започне от външния ѝ вид и се свърши с непроницаемите глъбини на душата, отразява поразителното несъответствие между външността и същността. Под стегнатото и сложно облекло – огромни кринолини, висока плисирана яка, бухнати ръкави, напудрени перли, позлатени леки муселини – очертанията на жената изчезват и мъжете виждат на нейно място само един кумир – величествен, зловещ, самосътворен – един царствен кумир на кралската власт, който по някакво чудо е същевременно и жив.

 

Последната владетелка от династията на Тюдорите остава в историята като най-силната и обичаната кралица на Англия. Управлението на Елизабет е абсолютен прецедент заради избора ѝ да остане неомъжена и да властва сама над своето кралство. Без съпруг, без наследници, тя обрича живота си на страната си. С тяло на слаба и крехка жена, но със сърцето и смелостта на крал, Елизабет печели авторитет на най-митичната кралица в Европа през XVI век.

 

 

За автора

                                                                                                                                                         

Литън Стрейчи е роден през 1880 г. в Лондон. Той е английски писател, поет и критик, член на тайното дружество на „Апостолите“ в Кеймбриджкия университет. Той е един от основателите и видните представители на литературния кръг „Блумсбъри“ – общност на английски интелектуалци, писатели и художници, сред които Вирджиния Улф, Катрин Мансфийлд, Бъртранд Ръсел, Лудвиг Витгенщайн и Джон Кейнс.

Стрейчи става известен с нов стил при писането на биографии, при който психологическият разбор и симпатията се съчетават с дързост и остроумие. Той превръща произведенията си в литературни образци поради усета си за форма и исторически фон и острата си чувствителност на критик.. Дори е известно, че когато той умира от рак на 51-годишна възраст през 1932 г., тя се самоубива два месеца след това – резултат от вътрешния срив, който настъпва у нея след смъртта на Стрейчи.

 

Златният век на Кралица Елизабет

„Апостроф“ издава биографията на най-дръзката владетелка на Англия

 

В началото на годината издателство „Апостроф“ постави началото на амбициозна поредица, посветена на биографиите на значими исторически личности като Кралица Виктория и Бенджамин Франклин. Последната книга, която се присъединява към колекцията, разгръща истинската история за управлението на един от най-митичните владетели в световната история – Кралица Елизабет. Дръзко и остроумно, Литън Стрейчи, познат на читателите с биографията на Кралица Виктория, пресъздава образа на жената, станала символ на непорочността, твърдостта и отговорността към родовото.

Управлението на последната владетелка от династията на Тюдорите е абсолютен прецедент заради избора ѝ да властва сама над своето кралство. Елизабет предизвиква сексуална революция в консервативния английски двор поради факта, че е първата и последна неомъжена жена, която някога сяда на трона на Англия. Без съпруг и без наследници, тя обрича целия си съзнателен живот на страната си.

Елизабет не е владетел, извоювал правото си на бойното поле като дядо си Хенри VII, нито пък е избраният лидер на Англия. Тя трябва да запази позицията на монарх единствено чрез непоклатимостта на личността си и неустоимата си харизма. С тяло на слаба и крехка жена, но със сърцето и смелостта на крал, „добрата кралица Бес“ печели авторитет на загадъчна, но същевременно с това силна жена.

Някои от най-знаменитите актриси на всички времена са се превъплъщавали в ролята на Елизабет в десетките документални и художествени филмови, театрални и телевизионни адаптации, създадени през годините. През 1939 г. двукратната носителка на Оскар Бет Дейвис участва в лентата „Тайният живот на Елизабет и Есекс“. Джуди Денчполучава Оскар за превъплъщението си в спечелилия седем награди на Американската филмова академия, включително за най-добър филм, „Влюбеният Шекспир“. Кейт Бланшет изпълнява ролята в едноименната екранизация от 1998 г. и в продължението „Елизабет: Златният век“ от 2007 г. Хелън Мирън и Джеръми Айрънс изиграват Кралица Елизабет и нейния фаворит Сър Робърт Дъдли в двусерийния телевизионен филм на Том Хупър, удостоен с три награди „Златен глобус“. През ноември Марго Роби също ще влезе в ролята на Глориана във филма „Мери, шотландската кралица“.

Разбира се, интересът към тайнствената фигура на Елизабет не е случаен. „Сигурно по нашата земя не се е движил никога по-чисто бароков образ от тоя на най-страшната личност в Елизабетината епоха – образът на самата Елизабет“, пише Стрейчи. „Всяка частица от нейната личност, като се започне от външния ѝ вид и се свърши с непроницаемите глъбини на душата, отразява поразителното несъответствие между външността и същността. Под стегнатото и сложно облекло – огромни кринолини, висока плисирана яка, бухнати ръкави, напудрени перли, позлатени леки муселини – очертанията на жената изчезват и мъжете виждат на нейно място само един кумир – величествен, зловещ, самосътворен – един царствен кумир на кралската власт, който по някакво чудо е същевременно и жив.“

 

You have no rights to post comments

Свържете се с нас

Реклама долу

© Copyright 2015, All Rights Reserved