„Резервна принцеса“ ¬– забавен роман, който насърчава децата да бъдат себе си

Роман за деца

Норвежки

изд. „Изида“

превод Росица Цветанова

144 стр., 10 лв.

978-619-235-008-6

С цветни илюстрации

 

Голямата скандинавска писателка и режисьорка Турюн Лиан пристига през април в България за детски литературен фестивал

 

 

Забавен роман, който насърчава децата да бъдат себе сии да ценят такива важни неща катоприятелството и увереността в собствените силие „Резервна принцеса“ (издание на „Изида“, превод Росица Цветанова).

Книгата, превърнала се в голям скандинавски хит, е спечелила Националната награда за детска литература на Норвегия („Браге“), а авторката Турюн Лиан, която освен писател е и сценарист, и режисьор, е отрупана с много отличия за кино и литература.

Алис Андершен е срамежливо момиче, което най-много мрази вниманиетона околните. Ето защо се радва, че ще играезаднитекракана коня впредставлението за края на учебнатагодина. Самата мисъл да се поклони накрая,я смущава, да не говорим пък да каже нещо или след това дасервира торта на възрастните с усмивка на уста.

За щастие, не е необходимо да излезе сама на сцената, за да пее и играе пред цялото училище. За това ще се погрижат останалите от класа - тези, които обичат да бъдат в светлината на прожектора. Алис е само статист - резервна принцеса. За нея не ечак толкова тежък удар това, че й се налага да научи главната роля в „Принцесата, която никой не можел да наддума“като заместничка на самоуверената и амбициозна Хелене. Нали все пак Хелене никога не боледува и не говори за нищо друго освен за главната роля.

И все пак се случваточно както Алис се е опасявала - тя трябва да стане принцеса, когато Хелене пада и получава мозъчно сътресение. Но ще се справи ли? Дали ще развали цялото представление, или ще избяга и щесе скрие? Алис трябва да се изправи пред страховете си и напрежението се напластява до самия финал на книгата.

Турюн Лиан е неудържима разказвачка. От работата си в кинотое натрупала усет към сцените и драматургията. Със сигурностмного децаще разпознаят себе си, във време, когато самоизявата както в училище, така и в социалните медии е станала едва ли не задължителна.

Написана увлекателно и забавно, книгата се фокусира върху такива важни неща катоприятелството и увереността в собствените сили.

„В ролята си на принцеса Алис е неволен победител. Но като литературен герой тя е неотразима. Както с думи, така и по време на срамежливото й представяне на литературната сцена“ – това е мнението на журито по присъждане на наградата „Браге“.

Турюн Лиан (родена на 15 януари 1956 г.) е норвежка писателка, кинорежисьорка и сценаристка. Първата й книга излиза през 1988 г. и е удостоена с най-голямата награда за дебют в родината й – „Тарей Весос“. След това писателката печели най-големите отличия за литература – Скандинавската награда за детска книга и „Браге“, националната награда за детска литература на Норвегия (за „Резервна принцеса“).

Като сценарист и режисьор Турюн Лиан е спечелила наградите „Ингмар Бергман“, „Аманда“, „Кристална мечка“ и отличието за най-добър скандинавски детски филм.

Героинята на „Резервна принцеса“ е главен персонаж и в книгите „Алис Андершен“ и „Алис не може да плува“, които също ще излязат в превод на български, а най-новата книга за Алис донесе на писателката номинация за Наградата за литература на Северния съвет.

Турюн Лиан е гост на Софийския международен литературен фестивал за детска литература (април 2018).

You have no rights to post comments

Свържете се с нас

Реклама долу

© Copyright 2015, All Rights Reserved