Издателство "Слънце" представя "Кратка история на пиянството" от Марк Форсайт

КРАТКА ИСТОРИЯ НА ПИЯНСТВОТО

 

Или 100 грама за храброст

oт каменната ера до наши дни

МАРК ФОРСАЙТ

Превод от английски Катя Перчинкова

Редактор Юрий Дачев

Излиза от печат:  22 ноември (четвъртък)

ISBN: 978-954-742-257-5

Обем: 272 стр.

Корица: мека

Формат: 13 х 20 см

Цена: 15,99 лв.

 

АНОТАЦИЯ

      Пълна с любопитни, слабо известни факти и написана с много хумор, тази книга прави забавен исторически преглед на пиянството в човешката история.

Някои пият по празници, други по време на ритуали, трети – за да се сбият, четвърти при сключване на договори и т.н. В Древна Персия, когато трябвало да се вземе важно политическо решение, се провеждали две обсъждания - веднъж на трезво и втори път под влиянието на алкохола. Ако и в двата случая се стигнело до едно и също решение, владетелите се спирали на него. Затова и боговете покровителствали мъдрите персийци достатъчно дълго. 

„Пиянството е изпълнено с противоречия, защото позволява всичко. Кара ни да пеем или ни приспива. То е радост за крале и тяхната гибел. Доказателство за мъжка мощ и средство за съблазняване на дамите. Затова то ще съпровожда неизменно човечеството. Неотдавна НАСА публикува вътрешен доклад, в който признава, че поне при две изстрелвания на космически совалки  космонавтите били здраво подпийнали. Това не е изненадващо. Хората работят пияни от хилядолетия, а и честно казано, ако ще ме изстрелват със свръхзвукова скорост в безкрайна бездна, и на мен ще ми се иска да изпия сто грама за храброст”, твърди авторът.

 

 

ЗА АВТОРА

МАРК ФОРСАЙТ е роден в Лондон през 1977 г. Възпитаник е на Оксфордския университет. Популярен блогър, той е и автор на пет книги, предизвикали голям читателски интерес.

 

 

ОТЗИВИ

Забавно пътешествие през 10 000 години история на алкохолните напитки... Тази свежа и хумористична книга, посветена на начините да се напиеш през вековете, е истински дар за любителите на чашката по целия свят и е изпъстрена с вдъхновяващи цитати за насладата от хубавите питиета.

—        The New York Times Book Review

 

Развлекателно четиво, в което Марк Форсайт е заредил догоре мокрия бар с любопитни исторически факти, хумор и колоритни изрази.

—        Wall Street Journal

 

Марк Форсайт е написал блестяща книга, която е препоръчително да прочетете с чаша хубав алкохол в ръка.

—        Daily Mail

 

Марк Форсайт предлага изключително забавен преглед на хиляди години алкохолна история в малко над 250 страници.

—        The Guardian

 

You have no rights to post comments

Свържете се с нас

Реклама долу

© Copyright 2015, All Rights Reserved