Спечели с нас!

Боряна Дукова отговаря на въпросите на участниците в конкурса за "Опасна монета"

 

 

 

 

 

БЛАГОДАРЯ на всички участници за интереса  въпросите. Радвам се, че четат и се вълнуват от процеса на творчеството. Пожелавам им да имат много хубави изживявания с книгите, които харесват и откриват, да задават въпроси и да намират отговорите, които да ги правят по-щастливи и  уверени. Бих искала да ги поканя на срещите, които ще се организират с мен и моите романи. През октомври могат да ме очакват в книжарница „Хеликон” във Велико Търново, а през ноември в Испанския Културен център Институт Сервантес в София.

Боряна Дукова

 

1.Въпрос към авторката: Ако бяхте поставена в същата ситуация като героинята си, бихте ли постъпили по същия начин? 

Боряна Дукова : Не съм се замисляла сериозно, но със сигурност ще проява любопитство подобно на Ирина, ще искам да разплета историята. По това качество си приличаме с героинята ми. 

2.Въпрос към авторката : Дали преди да напише тази си книга и „Кървава малага“ е искала да пише и за други неща. Свръхестествените същества са много модерни в последно време, защо е решила да посвети писанията си на историята, а не на фентъзито?

 

Боряна Дукова : Винаги съм искала да пиша трилър и любовна история едновременно. Изкушава ме и историческият жанр като приключение във времето. Не се ръководя от модата днес, защото може да се окаже, че утре мирише силно на нафталин.  Предпочитам да се вслушвам в собствената си интуиция и да правя това, което истински ми харесва. 

3.Въпрос към авторката :  Кое ви вдъхнови да напишете книгата?

Боряна Дукова : Много често историите ми тръгват от конкретни места. Те провокират въображението ми и започвам да нареждам герои, които живеят, пътуват и ли случайно са попаднали именно на тези места. В други случаи има реплика или цяло изречение, което неволно запаметявам, нося го дълго в себе си и накрая прераства в сюжет. После идват лицата, гласовете, характерите на хората. 

4. Въпрос към авторката: Под въздействието на какво измисляш своите истории и има ли някаква истина в тях, може би героите ти отговарят на реални личности в твоя живот? 

 Боряна Дукова : Някои от героите ми имат прототипи, но повечето са пъзел от реални личности и измислица. Така стават по-плътни, по-динамични, по-интересни. Поне в това се надявам. Има любопитни случаи, в които някой познат се разпознава в даден герой и много ме учудва, защото въобще не съм имала него предвид, когато съм писала. Приемам подобни моменти за добър знак, че героите ми са живи хора. 

5.Въпрос към авторката от Chrisitna : Нашата страна е богата на археологически находки, особено района около Розовата долина и град Пловдив. Има много теории, че под него има верига от древни (праисторически) тунели. Мислили ли сте някога да проучите легендите и да напишете книга за загадките, които се крият там, може би като продължение на "Опасна монета"?

Боряна Дукова : Благодаря за идеята, Кристина! Наистина България е много богата на история, археология, загадки, подземия и завладяващи личности.  Те хранят духа на писателя. После обаче идва усилието да ги вплетеш в роман, който да е  интересен и за другите. Последното не е много лесно. Когато редактирам написания от мен текст, винаги променям или премахвам пасажи, които сами по себе си изглеждат прекрасни, но стават скучни в контекста на историята. 

6.Въпрос към авторката : Когато пишете криминални романи като “Кървава малага” и “Опасна монета” консултирате ли се с криминолози, полицаи, археолози, адвокати и т.н., които да ви помогнат в описанията ?

Боряна Дукова : Мога да кажа, че не съм от читателите, които се  увличат по чисто технически данни, трудни научни термини и прекалено усложнени сюжети. Затова и ги избягвам, когато пиша.  Но за някои неща се консултирам със специалисти, намирам го за задължително, за да звучи текстът достоверно.

7.Въпрос към авторката: Как се роди историята на романа? Защо монета? Има ли нещо по-дълбоко в смисъла и? Харесва ми, че историята и културата на две държави присъства в романа. Как сте се спрели точно на България и Испания?

Боряна Дукова : Тракийската култура винаги ме е очаровала. После попаднах на статия за монета на Ситалк. Тя се загнезди в ума ми и не след дълго седнах да пиша.

България и Испания се преплитат, защото голяма част от живота ми като преводач и преподавател е посветена на испанския език. Харесвам изключително богатите испански култура и история. Има обаче и е още нещо, поради което присъства Испания. Смятам, че това обогатява мирогледа, позволява на героите, а навярно и на читателите, да се видят от друг ъгъл.

 

 

 
 

You have no rights to post comments

Вход / Изход

Търсене

Книги от български автори

image image image image image image image image image image image image image image image

Свържете се с нас

Реклама долу

© Copyright 2015, All Rights Reserved