Спечели с нас!

image
*
image

Интервю с авторката на книгата "Утрото на Осмия ден"

 

 

1.      Към каква част от аудиторията читатели е насочена книгата Ви ?

ОТГОВОР:Читателската аудитория натози род литература – фентъзи, силно се надявам да са младите хора, които не са обременении с предразсъдъци като нас. Затова и героите в първата ми книга са млади хора, почти деца. В следващите книги от поредицата те ще израстнат и ще ни научат КАК ДА ЖИВЕЕМ! Точно те ще спасят света ни от злото, те ще ни изкачат на едно много по-високо духовно равнище, в друго измерение. Ако не вярвате в това – то по-добре нас сега да ни няма!

 

2.      Имате ли любима книга от жанра ?

ОТГОВОР: Не, аз от малка съм почитателка на научната фантастика. Четях Айзък Азимов, Франк Хърбърт, Клифърд Саймък, Аркадий и Борис Сругацки, Хърбърт Уелс и много др. Може би очаквате да започна с книгите на  Дж. Р. Толкин, като баща на фентъзито и Дж. К. Роулинг, но не. Жанра на фентъзи сюжета съвсем от скоро ми е т. да са каже „любим”, главно след излъчването на филма „Аватар”. Впечатли ме и се замислих. Гледах го може би 10 пъти и открих нещото, което мен лично ме вдъхнови за моя проект. Какво да кажа, фантастиката ми е била възглавница откак се помня! Като малка,  от 7-8 клас пишех на пожълтели ученически тетрадки как група деца - мутанти спасяват света от алчността на вида хомо сапиенс. След поне 25 години тази идея нашумя и стана основа на филма Х-мен. Моята цел обаче е друга. Не съм търсила атракцията, ефектите, а внушението, вкуса на значимост, който бих искала да остане у читателя, след като затвори книгата ми. Мечтая книгите ми да се филмират, да се гледат от милиони зрители, да докосна душите им с посланията, които формулирам в зародиш още в първата си книга. ЧОВЕШКИЯ РОД Е СЪЗДАДЕН ЗА ВЕЛИКИ ДЕЛА!!!!!!

 

3.      Вярвате ли в Иисус Христос по начина представен от православната църква и Библията или имате други насоки във вярата си в него?

ОТГОВОР: ДА, вярвам и ще вярвам в Спасителя, в делото и саможертвата на Иисус Христос, в Божия и Човешкия син, изкупителния Агнец, пожертвал Себе си, за да спаси. Въпросите на вярата са сложни, искат продължителен разговор, за да бъдат поне отчасти изяснени. „Утрото на Осмия ден” – началото на края, Второто пришествие на Христос, това са все православни постулати. Но Спасителят е много повече от това, според мен. Няма да влизам в словесна борба с никоя от християнските деноминации, но съм убедена в тайните и скрити стойности и значения на Библията. Жанрът фентъзи предлага представяне на всичко под малко по-различен ъгъл, което съм и направила.

 

4.   Кое беше вдъхновението ви за тази книга ?

ОТГОВОР: Освен „Аватар”, вътрешната ми убеденост, че човечеството има бъдеще! Пълно е в медиите, в интернет пространството с предсказания за края на света, нали? Еее така ли ще си отидем от тоя свят – като поредната цивилизация на провала? От хилядолетия насам хомо сапиенс се самоизтребва, унищожава и планетата си. Признайте си го – всички вие го виждате в една или друга степен. Казвате си – ами ще оцелеем и този път. Еее  НЕ! – идва време на ИЛИ/ИЛИ, време на разделност. Всеки трябва да избере – да се бори за доброто или да служи на злото. Решавайте!  Искам да хвана читателя и да го разтърся из основи, да омачкам изгладената му риза, да скъсам колосаната му яка, да му покажа могъществото на човешката природа, божествения замисъл и план, заложени в човека! Това е нещо велико, което ние в своя мрачен делник сме забравили!

 

5.      На какво според нея се дължи това заиграване с различни библейски мотиви от десетки автори и не смята ли, че тази тема вече се преекспонира и трудно се намира нещо ново и стойностно?

ОТГОВОР: Според мен писателите и творците изобщо, като по-чувствителната и интуитивно действаща страна от човечеството усеща приближаващите катаклизми и так. нар. „заиграване” е точно опит за предупреждение и спасение. Призовани сме от преди две хилядолетия, след Христовото Възкресение да чакаме Неговото Второ пришествие, нали, да го чакаме ГОТОВИ, със запалени кандила. А ние какво правим: ами да Ви кажа ли – пеем „Многая лета” т.е. стой си Иисусе Христе там някъде, не идвай да ни вземеш, не искаме нов живот с нови тела, според ап. Павел. Хеейй хора, дори не се замисляме за това, нали? Да, по-удобно е така! Библията е книга не само с непреходна стойност, а и с абсолютно скрита страна. Хайде да не си правим илюзията, че нещо знаем и сме го  изтълкували правилно?! А за това, кое е стойностно и кое – не, най-добре времето да отсъди: „Никой не е пророк в собствената си страна” – писано е.

 

6. Защо решихте да пишете точно библейско фентъзи, вместо да подражавате на популярното фентъзи от чуждестранни автори ?

ОТГОВОР: За да направя впечатление на Вас, читателите, да предизвикам интереса Ви! Аз не подражавам на никого, както виждате! Нито в живота съм го правила, нито в творчеството си ще го правя. Смятам, че имам какво да Ви кажа, на Вас читателите и ще продължа да го правя! Без значение, че на някои среди и хора това няма да се хареса. Вие, младите хора ще градите живота напред, така че НЕ трябва да бъдете лъгани, така, както нас ни лъгаха! Както продължават да ни лъжат и сега!  Библията е книга с тайно и могъщо значение! Тя съдържа истината за нашето зачатие и  разковничето за нашето оцеляване като вид, така че защо да пиша за незначителни неща, след като пред очите ни е цяла всепоглъщаща вселена?! Точно защото е пред очите ни, затова и не виждаме нейните послания! 

 

7.      Защо решихте да пишете под псевдоним ?

ОТГОВОР: Псевдонимът за мен не е вид защита, защото така или иначе пада в определен момент. Псевдонимът не е и избор от звукове, предпочитание на име, което ми допада, повече  от собственото. В моя случай – това е отдаване на малко почит на светеца, на чийто ден съм родена и въпреки това не съм кръстена на него по ред причини. Ако питате дали бягам – НЕ! Освен това, след като лицето ти е на корицата, няма как да се скриеш. Псевдонимът носи и определена семантика, която се надявам да тежи и определя развитието на нещата занапред. Нека св. Василий Велики си каже тежката дума…

 

8.      Сама ли измислихте термините ТЕУРГИ, ДЪМПОВЕ, ХОРА-СКОРКИ и ДРЕНТАЛГИ или са взаимствани от митологията?

ОТГОВОР: Целия магичен и фантастичен свят е мое дело, творческо хрумване! Нищо от никого не съм взаимствала в тази връзка. Реших да ги създам специално за идеята на поредицата. Единствено съм разработила отколешни легенди, описани в някои християнски източници, неканонични разбира се. Става реч за женитбата на Иисус Христос и Мария-Магдалина, за раждането на тяхната дъщеря Сара-Тамар. Това ме заитригува още преди време.

 

9.      Романът част от поредица ли и ако е колко общо ще са книгите ?

ОТГОВОР:  Да, романът е част от поредица. Надявам се минимум на 5 книги с общ сюжет и герои. Тази, първата книга се развива в рамките на един ден, за 24 часа протича цялото действие. Книгите са замислени за бъдещо филмиране, но не на сериал, а на отделни, самостоятелни филми. Това е моя мечта, която остава напред във времето. Ако е рекъл Господ – ще стане.

 

10.  Имате ли идея да напишете роман в друг жанр ?

ОТГОВОР: НЕ, на този етап не смятам да пиша в друг жанр, защото по тази идея имам още много работа. Вложила съм в нея надежди и вяра! За мен е важно това, което искам да кажа на читателя в този жанр, който позволява достатъчна свобода на действие, фантазиране на невероятни ситуации, измисляне на невероятни същества и заплитане на сюжета. Жанра на фентъзито с нищо НЕ ограничава писателя, включително откъм хорър, еротика, криминале и други, в смисъл – благодатен е. Не съм го изчерпала на този етап и оставам в него!

 

11.  Кои са любимите ви автори и заглавия на книги?

ОТГОВОР: Това е малко като въпросите от времето на моята младост, по лексиконите все това се питахме, но да си призная имам много любими автори и книги. Обожавам сериозната фантастика: на космическите пътешествия, нови планетни системи, срещи с чужд разум, хуманоидни цивилизации, психотроника. Като читател на фантастика съм „всеядна”, зависи как автора е развил идеята, която иска да ни внуши. Не си падам по техно-фантастиката обаче, с прекалените технологични/тенически описания. Трудно се смилат, досадни са, без да посочвам автори. Намирам ги за слабости на писателя, вид немощ, чрез която книгата става съвсем нечетивна. Препрочитала съм някои книги по 7-8 пъти, буквално съм ги късала от четене. Такива са „Какавидите” и „Денят на трифидите” на Джон Уиндъм, „Лявата ръка на мрака” от Урсула ле Гуин, Франк Хърбърт с поредицата „Дюн”, „Аз роботът”и „Голото слънце” на Айзък Азимов, „Джурасик парк” на Майкъл Крайтън, както и доста любими четива от краля на ужаса -  Стивън Спилбърг. Така че определено моя любим жанр е фантастиката.

Смятам обаче, че ще се справя и с жанра на фентъзито.

Всичко зависи от Вас, читателите обаче!

 

You have no rights to post comments

Вход / Изход

Търсене

Книги от български автори

image image image image image image image image image image image image image image image

Свържете се с нас

Реклама долу

© Copyright 2015, All Rights Reserved