Спечели с нас!

Интервю с авторката на книгата "Утрото на Осмия ден"

 

 

1.      Към каква част от аудиторията читатели е насочена книгата Ви ?

ОТГОВОР:Читателската аудитория натози род литература – фентъзи, силно се надявам да са младите хора, които не са обременении с предразсъдъци като нас. Затова и героите в първата ми книга са млади хора, почти деца. В следващите книги от поредицата те ще израстнат и ще ни научат КАК ДА ЖИВЕЕМ! Точно те ще спасят света ни от злото, те ще ни изкачат на едно много по-високо духовно равнище, в друго измерение. Ако не вярвате в това – то по-добре нас сега да ни няма!

 

2.      Имате ли любима книга от жанра ?

ОТГОВОР: Не, аз от малка съм почитателка на научната фантастика. Четях Айзък Азимов, Франк Хърбърт, Клифърд Саймък, Аркадий и Борис Сругацки, Хърбърт Уелс и много др. Може би очаквате да започна с книгите на  Дж. Р. Толкин, като баща на фентъзито и Дж. К. Роулинг, но не. Жанра на фентъзи сюжета съвсем от скоро ми е т. да са каже „любим”, главно след излъчването на филма „Аватар”. Впечатли ме и се замислих. Гледах го може би 10 пъти и открих нещото, което мен лично ме вдъхнови за моя проект. Какво да кажа, фантастиката ми е била възглавница откак се помня! Като малка,  от 7-8 клас пишех на пожълтели ученически тетрадки как група деца - мутанти спасяват света от алчността на вида хомо сапиенс. След поне 25 години тази идея нашумя и стана основа на филма Х-мен. Моята цел обаче е друга. Не съм търсила атракцията, ефектите, а внушението, вкуса на значимост, който бих искала да остане у читателя, след като затвори книгата ми. Мечтая книгите ми да се филмират, да се гледат от милиони зрители, да докосна душите им с посланията, които формулирам в зародиш още в първата си книга. ЧОВЕШКИЯ РОД Е СЪЗДАДЕН ЗА ВЕЛИКИ ДЕЛА!!!!!!

 

3.      Вярвате ли в Иисус Христос по начина представен от православната църква и Библията или имате други насоки във вярата си в него?

ОТГОВОР: ДА, вярвам и ще вярвам в Спасителя, в делото и саможертвата на Иисус Христос, в Божия и Човешкия син, изкупителния Агнец, пожертвал Себе си, за да спаси. Въпросите на вярата са сложни, искат продължителен разговор, за да бъдат поне отчасти изяснени. „Утрото на Осмия ден” – началото на края, Второто пришествие на Христос, това са все православни постулати. Но Спасителят е много повече от това, според мен. Няма да влизам в словесна борба с никоя от християнските деноминации, но съм убедена в тайните и скрити стойности и значения на Библията. Жанрът фентъзи предлага представяне на всичко под малко по-различен ъгъл, което съм и направила.

 

4.   Кое беше вдъхновението ви за тази книга ?

ОТГОВОР: Освен „Аватар”, вътрешната ми убеденост, че човечеството има бъдеще! Пълно е в медиите, в интернет пространството с предсказания за края на света, нали? Еее така ли ще си отидем от тоя свят – като поредната цивилизация на провала? От хилядолетия насам хомо сапиенс се самоизтребва, унищожава и планетата си. Признайте си го – всички вие го виждате в една или друга степен. Казвате си – ами ще оцелеем и този път. Еее  НЕ! – идва време на ИЛИ/ИЛИ, време на разделност. Всеки трябва да избере – да се бори за доброто или да служи на злото. Решавайте!  Искам да хвана читателя и да го разтърся из основи, да омачкам изгладената му риза, да скъсам колосаната му яка, да му покажа могъществото на човешката природа, божествения замисъл и план, заложени в човека! Това е нещо велико, което ние в своя мрачен делник сме забравили!

 

5.      На какво според нея се дължи това заиграване с различни библейски мотиви от десетки автори и не смята ли, че тази тема вече се преекспонира и трудно се намира нещо ново и стойностно?

ОТГОВОР: Според мен писателите и творците изобщо, като по-чувствителната и интуитивно действаща страна от човечеството усеща приближаващите катаклизми и так. нар. „заиграване” е точно опит за предупреждение и спасение. Призовани сме от преди две хилядолетия, след Христовото Възкресение да чакаме Неговото Второ пришествие, нали, да го чакаме ГОТОВИ, със запалени кандила. А ние какво правим: ами да Ви кажа ли – пеем „Многая лета” т.е. стой си Иисусе Христе там някъде, не идвай да ни вземеш, не искаме нов живот с нови тела, според ап. Павел. Хеейй хора, дори не се замисляме за това, нали? Да, по-удобно е така! Библията е книга не само с непреходна стойност, а и с абсолютно скрита страна. Хайде да не си правим илюзията, че нещо знаем и сме го  изтълкували правилно?! А за това, кое е стойностно и кое – не, най-добре времето да отсъди: „Никой не е пророк в собствената си страна” – писано е.

 

6. Защо решихте да пишете точно библейско фентъзи, вместо да подражавате на популярното фентъзи от чуждестранни автори ?

ОТГОВОР: За да направя впечатление на Вас, читателите, да предизвикам интереса Ви! Аз не подражавам на никого, както виждате! Нито в живота съм го правила, нито в творчеството си ще го правя. Смятам, че имам какво да Ви кажа, на Вас читателите и ще продължа да го правя! Без значение, че на някои среди и хора това няма да се хареса. Вие, младите хора ще градите живота напред, така че НЕ трябва да бъдете лъгани, така, както нас ни лъгаха! Както продължават да ни лъжат и сега!  Библията е книга с тайно и могъщо значение! Тя съдържа истината за нашето зачатие и  разковничето за нашето оцеляване като вид, така че защо да пиша за незначителни неща, след като пред очите ни е цяла всепоглъщаща вселена?! Точно защото е пред очите ни, затова и не виждаме нейните послания! 

 

7.      Защо решихте да пишете под псевдоним ?

ОТГОВОР: Псевдонимът за мен не е вид защита, защото така или иначе пада в определен момент. Псевдонимът не е и избор от звукове, предпочитание на име, което ми допада, повече  от собственото. В моя случай – това е отдаване на малко почит на светеца, на чийто ден съм родена и въпреки това не съм кръстена на него по ред причини. Ако питате дали бягам – НЕ! Освен това, след като лицето ти е на корицата, няма как да се скриеш. Псевдонимът носи и определена семантика, която се надявам да тежи и определя развитието на нещата занапред. Нека св. Василий Велики си каже тежката дума…

 

8.      Сама ли измислихте термините ТЕУРГИ, ДЪМПОВЕ, ХОРА-СКОРКИ и ДРЕНТАЛГИ или са взаимствани от митологията?

ОТГОВОР: Целия магичен и фантастичен свят е мое дело, творческо хрумване! Нищо от никого не съм взаимствала в тази връзка. Реших да ги създам специално за идеята на поредицата. Единствено съм разработила отколешни легенди, описани в някои християнски източници, неканонични разбира се. Става реч за женитбата на Иисус Христос и Мария-Магдалина, за раждането на тяхната дъщеря Сара-Тамар. Това ме заитригува още преди време.

 

9.      Романът част от поредица ли и ако е колко общо ще са книгите ?

ОТГОВОР:  Да, романът е част от поредица. Надявам се минимум на 5 книги с общ сюжет и герои. Тази, първата книга се развива в рамките на един ден, за 24 часа протича цялото действие. Книгите са замислени за бъдещо филмиране, но не на сериал, а на отделни, самостоятелни филми. Това е моя мечта, която остава напред във времето. Ако е рекъл Господ – ще стане.

 

10.  Имате ли идея да напишете роман в друг жанр ?

ОТГОВОР: НЕ, на този етап не смятам да пиша в друг жанр, защото по тази идея имам още много работа. Вложила съм в нея надежди и вяра! За мен е важно това, което искам да кажа на читателя в този жанр, който позволява достатъчна свобода на действие, фантазиране на невероятни ситуации, измисляне на невероятни същества и заплитане на сюжета. Жанра на фентъзито с нищо НЕ ограничава писателя, включително откъм хорър, еротика, криминале и други, в смисъл – благодатен е. Не съм го изчерпала на този етап и оставам в него!

 

11.  Кои са любимите ви автори и заглавия на книги?

ОТГОВОР: Това е малко като въпросите от времето на моята младост, по лексиконите все това се питахме, но да си призная имам много любими автори и книги. Обожавам сериозната фантастика: на космическите пътешествия, нови планетни системи, срещи с чужд разум, хуманоидни цивилизации, психотроника. Като читател на фантастика съм „всеядна”, зависи как автора е развил идеята, която иска да ни внуши. Не си падам по техно-фантастиката обаче, с прекалените технологични/тенически описания. Трудно се смилат, досадни са, без да посочвам автори. Намирам ги за слабости на писателя, вид немощ, чрез която книгата става съвсем нечетивна. Препрочитала съм някои книги по 7-8 пъти, буквално съм ги късала от четене. Такива са „Какавидите” и „Денят на трифидите” на Джон Уиндъм, „Лявата ръка на мрака” от Урсула ле Гуин, Франк Хърбърт с поредицата „Дюн”, „Аз роботът”и „Голото слънце” на Айзък Азимов, „Джурасик парк” на Майкъл Крайтън, както и доста любими четива от краля на ужаса -  Стивън Спилбърг. Така че определено моя любим жанр е фантастиката.

Смятам обаче, че ще се справя и с жанра на фентъзито.

Всичко зависи от Вас, читателите обаче!

 

Коментари   

 
0 #3 Sharon 21-12-2015 21:33
I was recommended this web site by my cousin. I'm not sure whether this post
is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty.
You're amazing! Thanks!

Also visit my web page krogerfeedback. com: http://j.mp/1M5EXDL
Цитиране
 
 
0 #2 Michal 21-12-2015 09:57
Howdy I am so delighted I found your blog, I really found you by accident, while I was researching on Aol for something else, Anyhow I am
here now and would just like to say cheers for a fantastic post and a all round interesting blog (I also love
the theme/design), I don’t have time to look over it all at the minute but I have book-marked it and also
included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal
more, Please do keep up the fantastic jo.

Have a look at my web site; krogerfeedback. com: http://bit.ly/1M5EXDL
Цитиране
 
 
0 #1 Julieta 17-03-2015 19:32
Hi there, just became alert to your blog through Google, and
found that it is really informative. I am gonna watch out for brussels.
I will appreciate if you continue this in future.
Lots of people will be benefited from your writing.
Cheers!

Also visit my web page; cheap cialis in canada: http://canadianedrugstore.com/
Цитиране
 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

Вход / Изход

Търсене

Книги от български автори

image image image image image image image image image image image image image image image

Свържете се с нас

Реклама долу

© Copyright 2015, All Rights Reserved