Спечели с нас!

„Ентусиаст“ преиздава бестселъра на Людмила Филипова „Стъклени съдби“

„Стъклени съдби“ е роман прецедент за темата за изкуствено създадения живот

Дата на излизане:27 ноември 2018 г.

Художник: Небойша Зорич

ISBN: 978-619-164-287-8

Обем: 504 с.

Корица: мека с маншети

Формат: 14 х 21 см

Цена: 22 лв.

 

 

 

Десет години след първата си публикация хитовият роман на Людмила ФилиповаСтъклени съдби“ излиза в ново издание от „Ентусиаст“. Авторката на „Смисълът“ и „Анатомия на илюзиите“отново прави дисекция на проблемите от настоящето и бъдещето на човечеството, за рисковете от промени в еволюционното развитие на хората, за изкуствено създадения живот и моралните последствия, произлизащи от игра, която може да бъде и много опасна.

През годините „Стъклени съдби“ се е превърнал в бестселър, който печели не само много почитатели, но и няколко престижни световни награди като Prix du livre européen (2008), Hidden River (2009) и един от най-значимите руски литературни призове Yugra. През 2009 г. е номиниран за роман на годината в България, а освен у нас е публикуван в Сърбия и Русия, като в последната е продаден в тираж от над 200 000 копия.

Успехът на „Стъклени съдби“ не е случаен, тъй като това е първият роман, посветен на глобалните проблеми, свързани с търговията на човешки ембриони и генетичен материал, както и с технологиите за асистирана човешка репродукция. По света вече има десетки милиони замразени ембриони. Малцина обаче предполагат как този факт променя всичко около нас.

Книгата проследява историята на четирима близнаци, родени от четири различни майки в различни страни и различни години. Едно ужасно престъпление обаче преплита съдбите им въпреки всички обстоятелства. Следовател Вълчанов е този, който трябва да разгадае тази аномалия и да сглоби всички парченца от на пръв поглед необяснимата ситуация. В неговото разследване се сблъскват любовта, моралните закони, ценностите на съвременното общество и интересите не само на много частни клиники и лаборатории за хора, но и на една мощна Корпорация, която се опитва да измести ролята на природата и на вече превърналите се в традиционни методи за асистирана репродукция.

„Стъклени съдби“ не е научна фантастика – всички данни в нея са действителни, всичко описано е реално и вече се случва. Днес, тук и сега. „Наясно съм, че с една книга няма да променя света. Но може би след като я прочетат, хиляди семейства ще могат да вземат информирано решение за бъдещето на децата си и дори за човечеството“, споделя авторът Людмила Филипова. С романа си тя напомня, че фактите, принадлежащи на утрешното поколение, все още са в ръцете на днешното. А това значи, че са променливи величини.

Представянето на новото издание на „Стъклени съдби“, както и дискусия по темите от книгата, ще се състои на 5 декември от 19:00 часа в „Кино култура“.

 

За автора

Людмила Филипова следва магистратура по астрономия към Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Завършила е специалност „Икономика и управление на индустрията“ в УНСС и има магистърска степен по мениджмънт от „Сити Юнивърсити“ САЩ. През 2009 г. завършва програма по творческо писане в Оксфорд. Участник е в българските антарктически експедиции през 2015, 2016 и 2018 г.

Автор е на книгите „Анатомия на илюзиите“ (2006), „Червено злато“ (2007), „Стъклени съдби“ (2008), „Мастиленият лабиринт“ (2009), „Антихтонът на Данте“ (2010), „Аномалия“ (2011), „Печатна грешка“ (2012), „Където се раждат ангелите“ (2013), „Войната на буквите“ (2014), документалната книга „Пътуване до Края на света“ (2015) и „Смисълът“ (2017), някои от които са преведени и издадени в Америка, Русия, Сърбия, Гърция, Румъния, Кипър и Турция. По три от романите се разработват международни филмови продукции. National Geographic засне и излъчи документален филм с участието на Людмила Филипова по романа ѝ „Мастиленият лабиринт“. През 2011 г. е наградена с отличието Жена на годината. Книгите ѝ са преиздавани многократно в големи тиражи. Член е на APECS и на БАИ. Има номинации в престижни международни литературни конкурси. 

Повече за Людмила Филипова на www.ludmilafilipova.com

 

You have no rights to post comments

Вход / Изход

Търсене

Книги от български автори

image image image image image image image image image image image image image image image

Свържете се с нас

Реклама долу

© Copyright 2015, All Rights Reserved