Ревю by The Crazy : "Бляскаво момиче" от Сюзън Елизабет Филипс

Фльор Савагар е най-красивата жена на света... Или поне за всички останали, но не и в собствените й очи. Грозното патенце не може да повярва, че се е превърнало в красив лебед. Незаконна дъщеря на световноизвестна филмова звезда, тя отраства в манастир, напълно пренебрегната от втория си баща. Жадна за обич и внимание, Фльор очаква с болезнен копнеж редките срещи с майка си. А когато животът я изпраща на снимачната площадка, тя се влюбва в своя партньор – мъжествения красавец Джейк Коранда. Но всичките й илюзии се разбиват на пух и прах, когато открива, че е била предадена от най-близките си. Обезверена и разочарована, Фльор предприема едно самотно пътуване, решена да преоткрие себе си.
Сега, шест години по-късно, Фльор Савагар, Бляскавото момиче, се изправя срещу демоните си, за да се бори за щастието си...

Джейк Коранда е най-блестящият драматург в Ню Йорк и най-сексапилният холивудски актьор. Талантлив, но с труден характер, преследван от мъчителните призраци на миналото, той не е склонен да проявява търпение към придобили международна слава обаятелни млади красавици, дори и да притежават великолепни тела и хаплив, остроумен език. Ала Бляскавото момиче е не само лъскава фасада. Фльор се оказва много по-силна, отколкото Джейк предполага...

Париж, Ню Йорк, Холивуд... Места, олицетворяващи погубени, но и сбъднати мечти. Дали един мъж и една жена, толкова неподходящи един за друг, ще могат да се доверят на сърцата си?

 

Въпреки, че тази книга не е съвсем типична за стила на Сюзън Елизабет Филипс, смятам, че е една от най-силните й книги, наред със "Знойни сънища", "Господин Неустоим", "Сладки мечти" и "В името на любовта". Знам, че повечето читатели харесват типичният хумор на авторката, но аз търся тази тънка граница, която същестува между него и деликатните и трудни ситуации, в които така обича да поставя героите си. Така обичният хумор, присъстващ в повечето книги на авторката, тук сякаш липсва или е притъпен от сериозността на всички житейски перипетии и разочарования в живота на героите. Някак, обаче, сюжета не е твърде суров, не е непоносимо трагичен и не натоварва по никакъв начин.

Сюжетът обхваща доста широк времеви интервал, като проследява миналото на Фльор, голяма част от началото на романа е посветен на майка й Белинда, така че да добием пълна представа за метаморфозите, които настъпват в живота им. Белинда по-скоро си остава на едно ниво като развитие на характера, въпреки всичко, което преживява. Тя е малодушна, егоистична и има отвратителният навик да преписва собствените си амбиции на дъщеря си, като я принуждава да стане модел, а после и да се пробва в киното, без да се интересува от последиците и това, че може да загуби доверието на Фльор. От друга страна, след всички лъжи и предателства, които понася, Фльор разцъфва, превръщайки се от едно наивно и доверчиво красиво момиче, в жена, която знае цената си и е преуспяла със собствен труд. Всички удари на живота не успяват да я пречупят, не я озлобяват, а я правят по-силна.

Но не от самоуверената и успяла Фльор Савагар е привлечен актьора Джейк Коранда. Принуден да си партнира с младaта и неопитна Фльор, Джейк е уверен, че тя ще съсипе филма, в чийто сценарий е излял душата си. Докато излива гнева си върху нея, Джейк постепенно се привързва към момичето, което така умело отвръща и отбива всяка негова атака, наствление, груба дума и саркастично подмятане. Двамата дори стават приятели, но Фльор се влюбва лудо в своя наставник. Разбира се, тук се намесва егоистичната натура на Белинда и само с една криворазбрана уговорка между нея и Джейк, опропастява всичко между дъщеря й и актьора. 

Джейк Коранда всъщност беше доста противоречив герой. И той като Фльор има своите тайни, преживял е много, но това, което почти го е пречупило е участието във война. Актьорът в него е само начин да се справи с демоните, но единственият начин да го постигне всъщност е да се довери на Фльор. Мисля, че единствената грешка, която прави е, че не видя жената в нея навреме и не оцени чувствата й. След години, когато отново се срещат, виждаме всички промени настъпили у двамата, но те не са забравили един за друг. Може би събирането им се случи леко прибързано, а може би не, имайки предвид, че любовта им не е угаснала с течение на годините и те просто си припомнят стария огън.

  В романа е налице силна семейна драма, много отрицателни герои, но и много силни положителни герои, особено в лицето на главната героиня. Действието макар и по-монотонно в първата 1/3 от книгата, която все пак бе оправдано, пак интригува, тъй като научаваме основните причини за оформянето на характера на Белинда и последствията от нелекия й живот, които пряко се отразяват и на дъщеря й. 

"Бляскаво момиче" някак се намира на границата между разпускащо и хвърлящо в размисли четиво, а това лавиране на мен лично ми допада. В книгата ще откриете разтърсваща любовна история, уникални по споему герои, без значение дали имат основна или поддържаща роля за сюжета и много, ама много обрати, за някои от които е трудно да се подготвите. Бъдете готови за един много бурен сюжет, стихийни страсти и сблъсък на силни непоколебими и дръзки личности. Книгата ми даде точно това, от която се нуждаех, докато я четях и няма как да не я препоръчам не само на феновете на Сюзън Елизабет Филипс, но и на тези от вас, които просто обичат качествените любовни романи.

 

You have no rights to post comments

Търсене

Свържете се с нас

Реклама долу

© Copyright 2015, All Rights Reserved