Книги от български автори: предложения от нас, част I

Ето че "Месец на българските автори" е преполовен и мисля, че е време да ви представим някои свои любими книги от български автори. На някои сме писали ревюта, за други - думите не ни стигнаха, но ще се опитаме да ви представим накратко за какво става дума във всяка една от книгите.

"Калуня-каля" (ИК Хермес) - единственият роман на Горги Божинов, излиза през далечната 1988 г.. През 2014г. ИК Хермес преиздаде книгата и така даде нов шанс на българските читатели да се запознаят с един от най-големите български писатели. Езикът е тежък, остър, загрубял, изпълнен с много турцизми, но и много жив, а историята на помака Калуньо е много силна и затрогваща. Този роман не заслужава забравата, на която е подложен толкова дълги години. Той трябва да бъде четен и препрочитан от идните поколения!

,,Караджата"(ИК Хермес) е една от онези повести, които трябва да останат завинаги в българската памет. Историческите събития, сблъсъка с кървавата реалност и лишенията, на които са подложение воеводата и четниците са така добре описани, че постепенно сякаш ставаме част от четата, начело с Караджата. Идеята за постигането на абсолютната свобода и овековечаването на далите живота си в името на свободата на един цял народ са повече от майсторски представено.

Който е чел първите два романа на авторката - "Кървава малага" и "Опасна монета" (Изд. МОНТ), знае че Боряна Дукова има афинитет към криминалните мистерии, преплитането на българската история с тази на други народи и създаването на неразривна връзка между минало и настояще. "Разкаянието на Диего" (Изд. Ера) предлага на вашето внимание още една спираща дъха загадка, този път намесвайки загадъчен стар ръкопис, изчезнало съкровище и династията Асеневци.

Малко повече за "Кървава малага" и "Опасна монета": Инфо

Ревю на "Кървава малага": Тук

Ревю на "Опасна монета":Тук

Двата тома на дебютния роман на Делиян Маринов - "Пътуване през спомени" (Истории от последното измерение) имат повече от интересна концепция. Още от мига в който "Пътуване през спомени", част 1 (ИК „Весела Люцканова") се появи на българския книжен пазар, нито за миг не съм се съмнявала, че ще се окаже едно едно изумително четиво, нужната доза приключение с щипка вдъхновение за всеки един читател, който обича фантастиката и фентъзи жанра. Наистина много силен дебют, с много потенциал за качествено продължение.
Цялото ревю на двете части на романа може да прочетете тук: Ревю

И ако някой е попаднал на "Последните българи" от Делиян, знае че той се извисява и засиява, сякаш намира свето русло тъкмо с този сборник. Има нещо много сурово, но и много трогателнои носталгично тъжно във всеки един от 12-те разказа. И неусетно стигаме до последната страница...

„Читателю, скитал ли си по родните земи?...
… Бил ли си из пустеещите села на Балканите и Родопите?
Виждал ли си порутените къщи и сринатите до земята плевни? …“

Очаквайте съвсем скоро игра на страницата ни "В книжна кома" за сборника с разкази "Вой", в който взима участие и Делиян Маринов.

Книгата "Ами ако? България на три морета" (Изд. Софтпрес), освен, че е безкрайно забавна, провокира и то по един много внимателен и обигран начин. Христо Раянов стъпва по тънък лед като си играе с въображението на читателя, спекулирайки и предлагайки на нашето внимание какви ли не чудновати теории започващи с питанката „Ами ако?“

 

Цялото ревю на "Ами ако? България на три морета" от Христо Раянов

Стигаме до един от най-любимите ми, да не кажа най-любимият ми сборник с разкази, а именно "Мечове в Космоса"(Изд. Гаяна). Имам си сантимент към Космоса и това е...

Бъдете готови за наелектризираща мистерия, размазващ екшън, мощни оръжия, които не стоят просто за украса и разнолики герои които се забъркват в какви ли не странни и опасни ситуации. Няма да се отървете и без щипка горчива лична драма и малко романс, което на пръв поглед може би звучи малко прекалено, но според мен това е което придава един завършен и цялостен вид на сборника.

Цялото ревю на "Мечове в Космоса"

Останаха само още два сборника с разкази, които умишлено оставих за накрая, защото са ми по-пресни.

"Не беше тук и си отиде"(Изд. Изток-Запад) всъщност се явява дебют за Георги Томов що се отнася до сборниците с разкази. Авторът успява да влезе под кожата на читателя бавно и неусетно. Впечатлява с един изчистен стил, който всъщност е доста изразителен и казва точно толкова, колкото е нужно. Дълго време заглеждах книгата и по книжарниците, и в библиотеката, но все не се решавах да я взема. Стана спонтанно, всъщност грабнах книгата по погрешка с още няколко накуп. В книгата са събрани толкова различни по тематика и чувство (весели и меланхолични, драматични и емоционални) разкази, че спокойно мога да го препоръчам дори на хора, които поначало не си падат по разкази. Просто има за всекиго по нещо; тематично, образно и сюжетно.

Започнах с представянето на "Калуня-каля" защото ми остави почти същото усещане, каквото и "Кървави разкази" (Изд. Ciela) от Александър Чакъров. Не съм си представяла, че нещо написано в диалектна форма ще се окаже така интересно и разбираемо за мен. Простичко написани, без задълбаване в темата, с простичко устроени диви и буйни герои, действащи първично. Става видно, че се набляга на женските образи и това, лично на мен ми добадна, защото съм свикнала да се възхваляват повече мъжете от онова време и техния героизъм.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You have no rights to post comments

Търсене

Свържете се с нас

Реклама долу

© Copyright 2015, All Rights Reserved