Ревю : "Опасна монета"

 

В продължението на "Кървава малага", Боряна Дукова отново радва очите развивайки голяма част от действието на криминалния роман на фона на великолепни природни картини от България.

 Родината ни безспорно има безброй предимства - древна история, култура, изкуство и антики- привличащи чужденците като мухи на мед. Похвално е как авторката с лекота ни пренася от кроткото пътуване из красивата Розова долина в лабиринт, в сенките на който дебнат опасни герои, кроящи престъпни планове, свързани с незаконна търговия с антики, които застрашават и отнемат животи.

"Опасна монета" е романът, който за втори път ме остави с усещането, че обичам родината си. Няма как да не се възхищавам  от красивите й кътчета, но установих, че не съм наясно с някои подробности от историята на България. За първи път чувам името на владетеля Ситалк, за което мога само да съжалявам. Хубавото на заключението, до което ме докара романа, е че усетих и срам, мигновено последван от пристъп на любознателност.

 Главната героиня Ирина, отново се оказва в центъра на ново рисковано предизвикателство от нечестни сделки, описващи пътя към един безскрупулен план, отъпкан от безброй пречки, провали и, разбира се, случайни жертви. Всеки обича лесните пари, все обича бързата печалба. Търговията с антики се оказва стълбица към постигането на цели, които биха измъкнали едни от финансовата зависимост и живот изпълнен с ограничения, а други – пионките в цялата схема- би погубил. Трудно е да преценя дали Ирина е главно действащо лице или е просто пионка в нечий план. Може би по-скоро е второто. Бих казала, че Ирина е доста противоречива героиня. На моменти изглежда силна и непоклатима, с ясни цели, друг пък се оставя да бъде манипулирана.Незнайно как, младата преводачка все успява да се набърка там където не й е работа и да застраши живота си. Не, че не отчитам случайността на събитията, но като че ли тя привлича като магнит опасностите. В този случай, една монета просто проблясва пред погледа й, привлича вниманието й и тя решава да я задържи. В последствие, виждайки в стаята на шефа си кутия пълна с други монети и набиващо се на очи празно място за още една монета, Ирина като че ли, започва да подозира, че монетата съвсем не е обикновена, но все пак решава да премълчи, че я е открила. Като поразсъждавах малко...От къде може да знае за кроежите на шефа си, та тя е просто една скромна, но талантлива и умна преводачка ! Пък и от къде да подозира, колко е ценна случайно попадналата у нея монета, с изображения, които не разпознава. Да, вярно, че баща й е доста навътре с материала относно антиките, но тя не е слушала с повече от половин ухо, откъслечните разговори, които той е водил в хора си, относно тези древни предмети. Единственото изключително в монетата е, че е от времето на древния владетел Ситалк, а не са известни други подобни монети изсечени по негово време.

Хесус (испанец и шеф на Ирина), който с течение на времето ми стана симпатичен и, който, въпреки крайно нередните му цели, се постарах да опозная и разбера максимално. Разбрах мотивите му да се забърка в търговията с антики, като рискува да остави начинанието му да бъде финансирано от братовчед му. Никой уважаващ себе си мъж на средна възраст не би се чувствал комфортно издържан финансово от жена си. А и както изглежда останалите сделки, които се опитва да сключи на територията на родината ни, са обречени на провал и това е единствения изход, който вижда за да запази достойнството си и да продължи да се радва на удобства и живот без лишения, на каквито е свикнал.

 Мина доста време откакто прочетох "Кървава малага", но съвсем ясно помня доста сцени и герои, оставили ярък отпечатък в съзнанието ми. "Опасна монета" не изостава по очарование от своя предшественик. За своите скромни 237 странички се оказа истинско фиаско, едновременно освежаващо и отморяващо и достатъчно динамично четиво. Интриги, кръвопролитие, исторически данни и опасности на едно място не са за пропускане. Съветвам всеки, който е пропуснал да се наслади на "Кървава малага" да побърза и да се сдобие с книжката, или пък ако я има още й се чуди, нека я започва, защото вторият роман е също толкова завладяващ  !

You have no rights to post comments

Търсене

Свържете се с нас

Реклама долу

© Copyright 2015, All Rights Reserved